Maak de gebouwde omgeving al in 2040 Paris Proof!
Dat is de ambitie van het Deltaplan Duurzame Renovatie en betekent dat het energieverbruik van de gebouwde omgeving met twee derde omlaag moet ten opzichte van het huidige gemiddelde. Dat is een stevige maar noodzakelijke ambitie om in Nederland de doelen van het Parijse Klimaatakkoord te halen.
Maximaal energieverbruik per asset binnen BREEAM
Om gebouwen Paris Proof te maken zal binnen de BREEAM-methodiek het energiegebruik per asset gemaximeerd worden. Wat betekent dit voor uw gebouwen en vastgoedportefeuille? Het energiegebruik (per vierkante meter per jaar) per asset zal gemaximeerd worden:
Retail
- Winkel met koeling, zoals een supermarkt: 150 kWh per m2
- Winkel zonder koeling: 80 kWh per m2
Onderwijs
- Primair onderwijs: 60 kWh per m2
- Voortgezet onderwijs: 60 kWh per m2
- Hogescholen en universiteiten: 70 kWh per m2
Zorg
- Ziekenhuis: 100 kWh per m2
- Opvang met overnachting: 80 kWh per m2
- Opvang zonder overnachting: 90 kWh per m2
- Medische groepspraktijk: 80 kWh per m2
Logistiek/bedrijfshal
- Bedrijfshal met koeling: 80 kWh per m2
- Bedrijfshal zonder koeling: 50 kWh per m2
Kantoren: 50 kWh per m2
Is Paris Proof wetgeving?
Dat Paris Proof een wet wordt is nog niet met zekerheid te zeggen. Echter, om te borgen dat het maximaal aantal kwh per m2 wordt behaald, lijkt wel erg gestuurd te worden op wetgeving. In ‘Paris Proof met het Deltaplan duurzame renovatie’, opgesteld door de DGBC, geeft Jaap van Rhijn aan: “Om dit [50 kWh/m2 voor kantoren] te bewerkstelligen willen we graag dat de wetgever een paar wetten aanneemt. Hiermee wordt de systeemblokkade van de zogenaamde ‘split incentive’ opgeheven…”
Energiemonitoring
Door energiemonitoring kan worden gekeken of een asset Paris Proof is en worden onderzocht welke mogelijkheden er zijn om verder energie te besparen. Energiemonitoring is ook een erkende maatregel is uit de Erkende maatregelenlijsten (EML).
Als de omvang van het gebouw niet voldoet aan de criteria om energiemonitoring verplicht toe te passen is het toch zinvol om energiemonitoring in te zetten. Vanuit monitoring kan beter worden geconstateerd of ‘verbruikers’ bijvoorbeeld buiten bedrijfstijd aan blijven staan. Met behulp van applicaties zoals bijvoorbeeld Enelogic en koppeling aan slimme meters kan men ook al veel inzicht krijgen en zelf met monitoring aan de slag gaan.